54-годишен мъж даде шанс за живот на други трима. Вчера във ВМА успешно беше трансплантиран черният дроб на донора.

Операцията продължи 4 часа и половина. Малко след полунощ в болница "Лозенец" приключи трансплантирането на бъбреците - на мъж на 21 и на друг на 41 години. Операцията е преминала добре.

Днес всъщност е стартът на Европейската седмица на донорството. България все още е на незавидно място в Европа по този показател.

Снимка: bTV

Евгени живее втори живот. През 2004 година му поставят изкуствено сърце. Две години по-късно му трансплантират чуждо. Донорът е младо момче.

„Това сърце на момчето, което е в мен в момента, то е живо, ние заедно съществуваме и така продължаваме напред", каза Евгени Георгиев.

След трансплантацията Евгени се отдава на каузата да помага на хора, попаднали в неговата ситуация. Бил е част от българския отбор на европейското първенство за трансплантирани - сърце и бял дроб през миналата година. Печели два сребърни медала за плуване.

„Искам да благодаря на всички близки на донорите и да се поклоня пред професионализма на докторите", заяви Евгени.

У нас за тази година са извършени 60 трансплантации на органи - общо от живи и трупни донори. За трансплантация чакат над 1000 пациента. Най-много чакат за бъбрек, черен дроб и сърце.

Чака се и узаконяването на така нареченото "кръстосано донорство” - когато двама пациенти си разменят органите на техни близки. Тъй като трансплантациите от жив донор са разрешени само между роднини.

„Предстои ноември да имаме среща в здравна комисия и с министерството, това по принцип е тежка работа, тъй като трябва да мине през много специалисти", обясни д-р Мария Симеонова, от Агенцията по трансплантации.

Европейската седмица на донорството у нас стартира с изложба на есета на хора от цялата страна, които подкрепят каузата.

Всеки ден в следващата една седмица у  нас ще има различни инициативи, в подкрепа на донорството.

От Агенцията по трансплантация започнаха кампания в помощ на близките на донори - всеки от тях може да се обърне към агенцията, ако има здравословен или социален проблем, оттам обещават да съдействат проблемът да се разгледа с приоритет и в кратки срокове.