Ще дочакат ли справедливост в Хитрино, Бисер и Мизия след трагедиите, които ги сполетяха?

На 6 февруари 2012 г. след скъсана дига на язовир „Иваново” водата залива село Бисер, 11 са жертвите. Точно след два месеца ще се навършат пет години от потопа. Осъдени няма.

Тази седмица от прокуратурата  съобщиха, че разследването е приключило, но без да е ясен собственикът на язовира, причинил трагедията. На институциите в момента им е много по-важно да установят в кой точно миг е залят Бисер, защото от това зависи дали обвиняем ще бъде Министерство на отбраната или Община Харманли. Това ще стане ясно до месец, твърди прокуратурата. 

Има и трети вариант – извършителят да остане неизвестен и собственикът на язовира да остане неизвестен.

Иначе за пет години хората получиха нови къщи, но не всички. Получиха нова канализация и асфалт, но не навсякъде. И така от село, възродено от безпрецедентната доброта на хората от цялата страна, Бисер се превърна в паметник на завистта.

За баба Kалина наводнението носи смърт – водата отнема съпругa ѝ. „По-добре двамата заедно да вървяхме, отколкото така да остана сама”, казва тя.

Други 56 семейства остават без дом. Вместо нов дом Росен Господинов получава фургон.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пета година чакаме нови къщи. В крайна сметка на някои има, на някои няма”, констатира той.

Снимка: btvnovinite.bg

От общо 56 семейства само 34 получават нови къщи. Държавата не се включва в строителството. разчита се на събраните дарения, а парите не стигат за всички. Имотни и безимотни стават врагове.

„Понеже жестоко пострадахме, не очаквах да има такава завист, понеже ми е построена къща”, коментира Иван Делев.

Снимка: btvnovinite.bg

Росен обаче се чувства обиден, че средствата не са разпределени правилно.

Пет години след потопа Бисер още не е намерил покой – заради къщите и заради липсата на  виновни.

В очакване на справедливост хората от Бисер дадоха на съд държавата.

Две години след наводнението в Бисер – на 2 август 2014 г. приливна вълна минава и през град Мизия и отнема два човешки живота.

Снимка: Ладислав Цветков

Прокуратурата заключи, че виновни няма. Виновен е дъждът, който се е излял в несметни количества. 

Хората в Мизия обаче са категорични, че природното бедствие е придружено с безхаберието на властите и институциите. Според тях язовирите са изпуснати едновременно, в последния момент, и затова градът тогава е бил залят.

Почти две и половина години след потопа те не са получили обезщетения за възстановяване на домовете си.  Хората продължават да смятат, че държавата е неглижирала тяхното нещастие. 

Всъщност има един осъден жител на Мизия – Цветелин Димитров, който обикаляше водоемите след потопа и алармираше за проблеми в състоянието им. Глобиха го с 1000 лв. за това, че създавал излишно напрежение и уронва престижа на държавата. Той обаче се оказа едва ли не пророк, защото през пролетта на тази година един от най-опасните за Мизия язовири – Рогозенският, скъса преливник и едва не скъса стена. Тогава отново беше обявено превантивно бедствено положение за Мизия, едно село беше евакуирано.

Пред bTV Цветелин Димитров заяви, че вече е платил глобата с лихвите. „В края на клипа, който пуснах, единствената моя грешка беше, че бях споменал: Да ви е честит ГЕРБ. Всички последствия дойдоха само и единствено заради тези думи”, каза Димитров.

На 10 декември 2016 г. взрив на цистерна от влакова композиция взе седем жертви в Хитрино. Спасителната операция все още продължава.

Селото все още е жива рана след трагедията. Евакуираните жители на селото и към този момент нямат пълна яснота кога ще могат да се завърнат по домовете си.

Операцията по обезвреждане на цистерните продължава.

Най-вероятно във вторник властите ще разрешат на хората да се завърнат в Хитрино. Някои обаче няма къде да отидат и ще живеят в предоставените фургони. Хората продължават да се питат защо и как се случи инцидентът от 10 декември.

Днес в Хитрино влязоха майстори, за да възстановяват пострадалите къщи. С тях и хората, които за първи път видяха домовете си след взрива.

Ертан Джарар живее на една улица със семейството на най-младата от жертвите - 18-годишния Дениз. След взрива хукнал веднага да помага на съседите си.

Ертан не може да спи и до днес. Щом затвори очи, вижда апокалипсиса в Хитрино. Цялата главна улица на селото е в пламъци, а сред тях – една от сестрите, чиито родители загинаха.

Ертан благодари на бога, че след ужасната нощ губи само дома си. Къщата, която със семейството си построили с парите, заработени в чужбина, вече я няма.

„Къщата цялата вече е в пепел. Работим в Англия от 6 години само да я построим”, споделя той.

Кадрите с опожарената къща на Ертан, с опустошените от мъка оцелели, но пострадали и бездомни хора, докоснаха всички българи. Сред тях Емел и Бирсен от Нови пазар, които потърсиха „120 минути”, за да предложат напълно самостоятелна къща с всичко необходимо за нуждаещите се от Хитрино.

Преди 3 години съпругът на Емел и баща на Бирсен загива в катастрофа.

„Всичко, което е материално, с течение на времето или с други помощи може да се възстанови, но тази болка, която те изпитват в момента, загубата е много трудна за възстановяване. Преживях го наново заедно с тях и реших да им подам ръка”, казва Бирсен Расим.  

Емел и Бирсен се молят за хората в Хитрино и горещо се надядат, че всички ние ще им помогнем да преодолеят болката си.