Според юристи „Топлофикация” масово води дела за суми под 300 лева. От софийското дружество контрират, че дела не се водят преди шест просрочени сметки.

Юристите напомнят, че преди имаше праг – „Топлофикация” давала на съд за дълг от над 1 000 лева. Сега масово съдът се занимава с далеч по-малки годишни дългове. Например за дълг от 3 лева жена е осъдена да плати сто пъти повече - с лихвите и таксите по делото.

„Тази жена в момента не може да ги плати тези пари. Ако я бяха потърсили за тези 3 лв., тя щеше да ги плати, но сега трябва да им плати 350. Аз не съм поел тази защита, защото да водя дело за три лева е смешно и срамно”, коментира адвокат Светлин Георгиев.

Според адвоката „Топлофикация” вече не иска да губи нито лев заради изтекла тригодишна давност. Какъвто е случаят на Галя - сваля радиаторите преди четири години, защото не може да плаща - дотогава е имала натрупани сметки от 1400 лв. Въпреки че дългът й е с изтекла давност - получила известие от съдия-изпълнител.

От столичната „Топлофикация” обясниха, че около 34 хиляди от абонатите им са нередовни. Погват ги след шестата неплатена сметка - най-напред се опитвали да се свържат с тях по телефона, с писма и посещения. Ако няма резултат, ги дават на съда.

„И все пак дело за 3 лв. - ние повярвайте ми не искаме да стигаме до дела, ние искаме да убедим длъжника, че следва да заплати всички дължими суми”, твърди Елизабет Павлова от „Топлофикация”. От дружеството подчертаха, че таксите за юрисконсулт се определя съдът.