Трябва да инвестираме в българските имами. Преди известно време се заговори за подобен проект – за създаването на ислямска духовна академия или на ислямски богословски факултет в Софийския университет под шапката на министерството на образованието и науката. Идеята е по този начин да се знае какво се случва. Това заяви съветникът на министъра на вътрешните работи Тома Биков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Според него държавата трябва да върши у нас това, което в момента прави турският Дианет. „Нямам предвид да изнасяме религия, но да има инвестиции в ислямското вероизповедание”, подчерта експертът.

Службите трябва да проучват тези неща и да приобщят мюфтийството към държавата, каза съветникът на министъра на вътрешните работи.

По думите му трябва да се води честен разговор в обществото дали са готови българските данъкоплатци да инвестират в исляма у нас. „Мисля, че е еднозначно, че е по-добре имамите да са произведени у нас, а не в Саудитска Арабия”, категоричен е експертът.

Биков е убеден, че това , което се случва в ромската махала в Пазарджик не е показателно за цялата страна. Трябва да се припомни как изглежда традиционния ислям у нас, и да се пресече това, което се случва в Пазарджик, докато още е малко, допълни той.

Бутането на незаконните постройки няма да помогне, може само да го усложни, коментира Биков.