„Аз съм човек. Не съм се родил хорист. Не съм обиден, аз съм омерзен от това, че министърът на културата се радва на есемеса на рибарите. Защо не е министър на рибарите, а на културата? Не желая да общувам с такива хора, не съм ги избирал, но законовото положение е аз да си плащам данъците и хората, които са на власт, да получават заплатата си от такива като мен”. Това заяви за bTV тенорът Георги Петров, който беше отстранен от хора "Йоан Кукузел" след скандала с ръководителя му и културния министър Вежди Рашидов.

Конкретният повод за думите на Петров беше интервюто на Рашидов в „Тази сутрин”, в което министърът разкритикува поведението на тенора, оплакал се от заплащането, което получават той и колегите му за труда си. Почувствал се засегнат, Петров поиска да бъде включен в ефир, Рашидов обаче отказа да разговаря с него и заяви: „100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”.

Министърът обяви още, че се радва много на есемеса, изпратен му от рибарите от Ченгене скеле, с което му благодарят, че прославя България по света.

„Защо някой, когато иска да използва услугите на друг, смята, че те са безплатни. Моят въпрос не седи за това дали опират до 100-200 лева. За мое голямо съжаление институция като Министерство на културата го сведе до битийното му обяснение и принципно защо дейците на културата не получават заслуженото и как да оцеляват в България и не влизаме ли в крив популизъм”, заяви тенорът.

Аз не съм избирал Вежди Рашидов и не съм избирал неговата партия, но аз съм данъкоплатец с всички баби с по двеста лева пенсия... И смятам, че министърът на културата трябва да се съобразяват с това, че данъкоплатците определят и неговото възнаграждение”, продължи Петров.

Той допълни, че няма нужда от парите на Рашидов, „тъй като не съм свършил никаква работа за него, неговите пари са си негови, изкарани с неговия труд и аз нямам никакъв претенции към това нещо. Имам принципно положение, което съм поставил от самото начало. За съжаление, аз съзнавам моята грешка на начина ми на писане и на изказ, но стигаме дотук - хората трябва да се научат да търсят същността на проблема”.

Георги Петров каза още, че се чувства обиден от профанизирането на цялата история: „Едни хора, които ми говорят за престиж и как трябва да правя престиж без пари, най-вероятно бъркат основни правила в най-обикновените стоково-парични отношения. Аз смятам, че всеки български певец трябва да бъде възнаграден според достойнствата си и смятам, че г-н Рашидов също така е възнаграден”.