Ученици ще могат да стават програмисти веднага след училище. Това предвижда нова мярка, която трябва да подпомогне IT сектора в битката за кадри.

Само в Eвропа се търсят около 1 милион специалисти.

В IT сектора у нас в момента работят повече от 17 хиляди души. Търсят се поне още 10 хиляди специалисти за следващите 4 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Средната заплата в сектора расте с около 8% на година. Въпреки това кадрите не достигат. В момента те се обучават основно от неправителствени организации или курсове, организирани от самите софтуерни компании. Сега се включва и държавата.

От 4 години Любомир Славилов разработва компютърни и мобилни игри. По образование е физик, но по време на следването установил, че програмирането му се удава.

„Постепенно се пренасочих, ако имаше по-развита наука в България и ако беше по-доходоносна, може би нямаше така да стане”, признава той.

Не всички програмисти в компанията са висшисти. За да продължи да се развива, тази и много други компании са принудени сами да отглеждат кадрите си.

„Опитваме да избираме хора, които имат алгоритмично и логическо мислене”, казва Мони Дочев от компания за компютърни и мобилни игри.

Всяка година обучават 200 - 300 специалисти, които са побрани измежду 6 хиляди кандидати

„Ние се опитваме за около 5 месеца да произведем младши специалист, което е доста амбициозно, но обучението на тези хора подължава и след като завършат”, обясни Дончев.

В момента държавното професионално обучение за ученици и възрастни има две пргорами за програмисти, те обаче са на по-ниско ниво. Целта на новата професия  "Приложен програмист" е учениците да са подготвени да започват работа веднага.

„Това са 10 хиляди души, от които системата има нужда, системата на образованието може да ги осигури, стига да има интерес към образованието”, посочи Емилияна Димитрова - председател на Националната агенция за професионално образование и обучение.

Професионалното образование по тази специалност ще започне най-рано през следващата учебна година.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен новата професия на "Приложен програмист", която предстои да бъде утвърдена, през последната година са въведени няколко нови професии по искане на бизнеса - спедитори, продавачи на хранителни добавки, както и на помощни средства за хора със специални потребности, нова професия има и за трудови посредници отново за хора със специфични потребности.