Износителите на дървесина протестираха срещу мораториума за износ на суровината, наложен от парламента преди две седмици, като създадоха хаос и напрежение по границите с Турция и Гърция.

Те направиха опит да затворят граничните пунктове, през които традиционно изнасят продукцията си. Първата блокада на границата с Гърция продължи минути, но създаде хаос.

Фирмите износители на дървесина нарекоха забраната лобистка, а целта била да се убие конкуренцията.

„Няма вече износ за Турция, няма вече износ за Гърция - някой ще диктува цените на българския пазар”, заподозря управителят на една от засегнатите фирми.

На предна линия фирмите извадиха работниците си , за които забраната за износ означава съкращение.

По обяд протестиращите се сетиха, че по план трябва да блокират и пътя за Турция. От едната точка на протеста до другата работниците се придвижваха с камиони с платформи. Така стотина души за по- малко от час успяха да блокират две граници и частично да затворят два важни пътя.

Отговорът на държавата дойде от Русе, където заместник земеделския министър Георги Костов отсече: „Протестите на износителите на дървесина не могат да бъдат насочени срещу министерството, тъй като решението не е на министерството, а на Народното събрание”.

МЗХ има готовност да предложи законодателни промени не в тримесечен, а в едномесечен срок. "Ако Народното събрание приеме, че министерството си е свършило работата, по-нататък негово право е да реши дали ще отмени мораториума или няма да го отмени", заяви още Костов.

Отговорът не хареса на фирмите и протестът продължи. Случайно или не блокадата на пътя се проведе на метри от поредната изсечена българска гора.

В крайна сметка протестът приключи още в ранния следобед и движението бе възстановено

Протест срещу мораториума за износ на дървесина имаше и край Гурково. Работници и собственици на фирми от бранша в Югоизточна България се събраха с намерение да блокират пътя към Прохода на Републиката.

В крайна сметка, блокадата не се състоя - защото нямаше разрешение. Впечатление направи силното полицейско присъствие.