Министърът на земеделието Десислава Танева успокои потребителите, че започват строгите проверки на традиционните продукти и стоки преди Великден. В предаването „Лице в лице” тя заяви, че властите няма да допуснат негодни за ядене продукти да достигнат до домовете на хората.

Танева обяви, че на 4 април на пазара „Иван Вазов” ще бъде открит фермерски пазар за български производители, на който хората ще могат да си купят, например прясно българско агнешко.

Министърът потвърди, че са били разпределени доплащанията за тютюнопроизводителите след 10-часов маратон. В крайна сметка едрите производители са проявили разбиране и дребните са получили повече средства. Тя се похвали, че по този начин се е отчел социалният елемент, защото за дребните производители на тютюн това е начин на оцеляване.

Танева припомни обаче, че след 2021 г. независимо кое е правителството и коя е политическата власт, няма вече да има никакво подпомагане и плащане за тютюнопроизводители.

„Пред нас има две предизвикателства – тези, които искат да продължат да се занимават с произвеждането на тютюн, трябва да се самоиздържат”, коментира тя. Второто е да се намерят алтернативни земеделски производства, допълни Танева. „В програмите за подпомагане на земеделски производители предимство ще имат точно хората, които искат да преминат към отглеждане на други култури”, каза тя.

С 1,2 млрд.лв. бяха подкрепени земеделските стопани от 1 януари тази година, обяви министърът на земеделието и храните и уточни, че 1 млрд. лв. от тази сума са били за директните плащания, които вече са били изплатени през януари.

„До Великден ще разплатим и преразпределителното плащане, което остана”, посочи Дасислава Танева.

Гледайте цялото интервю във видеото: