От 15:00 часа днес пред съдебната палата ще започне протест с искане за легализиране на марихуаната под надслов Марш „Свобода за конопа”.

Пред камерата на bTV Петър Петков от „Глас Народен” посочи трите искания на участниците – държавата да разреши на пациентите да се лекуват с коноп, количествата за лична употреба да не водят до присъда, а бизнесът да има право да отглежда коноп без психоактивни съставки (т.нар. индустриален коноп). „В момента държавата внася тази суровина, вместо да я произвежда”, отбеляза Петков.

Други активисти припомниха успешния опит на държави като Чехия, където личната доза е легализирана, а освен това и посочиха, че докато у нас опасния за здравето наркотик алкохол е достъпен за всеки, то марихуаната, макар и с по-малко вредни ефекти, е строго забранена.

Не е панацея

Смятам, че марихуаната има място и трябва да се направи достъпна за някои заболявания, но в никакъв случай марихуаната не е панацея. Трябва да се направи диференциация между хората, които наистина имат нужда и тези, които искат да са в приповдигнато настроение. Това заяви в студиото на „Тази неделя” офталмологът д-р Светослав Дойчинов.

„Мога да потвърдя, че употребата на канабис води до понижаване на вътреочното налягане. Има опити да се създадат капки с тази съставка, която понижава вътреочното налягане и опитите са неуспешни”, посочи той и допълни, че ефектът продължава само 3-4 часа, което сериозно намалява полезността на марихуаната.

Дойчинов отбеляза, че растението съдържа около 60 канабиноида, един от които е ТХК, който предизвиква еуфория и е вредната част: „Много малка група болни се подобрява от останалите, въпросът е как ще се постигна концентрация на всички други части, освен еуфоричната”.

По думите му у нас и в момента може да се гледа коноп с до 0.2% ТХК, но въпросът е в контрола.

„Като психиатър мога спокойно да изразя мнението на гилдията в България, че марихуаната няма приложение в психиатрията като лекарство, по-скоро е причина за търсене на лекарска помощ”, заяви на свой ред д-р Емил Грашнов.

Той посочи, че 90% от хероиновите наркомани започват с канабис: „Връзката е опосредствана (...) на местата, където се предлага марихуана, се предлагат и хероин, и амфетамини. Това са хора с определен тип мислене и определен тип отношение към закона”.

„Статистически доказано е, че повишава с над 30% риска у редовно употребяващите за развитието на психози с шизофренен облик”, отбеляза Грашнов.

Според него декриминализирането на марихуаната в САЩ се дължи на обществения натиск от употребяващите я, а не от медицински подбуди.