„113” – това е мястото на България в актуалната класация за свободата на словото в света. Така е кръстена и изложбата на карикатуристите Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Илиан Савков, Христо Комарницки, Чавдар Николов. Тя се открива днес в галерия „Сезони”.

„Ние бием камбаната откъм нашата си камбанария, за да кажем, че така повече не може и не бива”, каза Христо Комарницки от в.”Сега”. Според него карикатуристите са „невъзпитани в най-добрия смисъл на думата” и може би трябва да бъдат „лошите момчета на медиите”. За последните 25 години не е имал ден без сюжет за рисуване.

Чавдар Николов подчерта, че никога нарисуваното от тях не е било „коктейлно, паркетно” и е възможно някой да се почувства засегнат. „В огледалото ако можеш да видиш друг човек, то в карикатурите можеш да видиш само себе си”, подчерта той.

Комарницки е на мнение, че хора като Бойко Борисов нарочно изместват разговора към формалната страна на карикатурата (министър-председателят негодува, че го рисуват дебел – б.р.), за да не се говори за нейното послание. Той смята опитите за натиск за демонстрация на ниска култура.

Съвсем не случайно каталогът на изложбата е съшит със свински опашки; от тях е направено и логото. Именно тази част от инвентара на родните „ловци” на мигранти присъстваше в ръката на премиера в последната карикатура на Чавдар Николов за „Нова телевизия”, която внезапно прекрати договора си с него.

Борисов опита да се измъкне от скандала, като заяви, че не става дума за цензура, а за спор за пари. Оценката на Николов за това изказване е категорична: „В този случай премиерът изглеждаше много по-дебел и неприятен, отколкото в карикатурите”.

Според карикатуриста, говорим не само за свински опашки, но и за свински черва: „Оказва се, че ние не толкова сме оковани, колкото, че издателите и властта са се обвързали по този начин”.