Две трети от хората в предпенсионна възраст в Европейския съюз искат да излизат плавно от пазара на труда и да останат по-дълго на работните си места, сочи доклад на Световната банка.

Ще помогне ли това за решаване на демографските проблеми в страни като България?

Демографските проблеми у нас се задълбочават. Странати ни е в топ 5 сред страните в Европейския съюз, в които населението намалява заради ниска раждаемост и висока емиграция.

Работещите също намаляват - тази година се очаква на пазара на труда да навлязат 64 хил. младежи, а в същото време миналата година са се пенсионирали 115 хил. българи. Затова едно от малкото възможни решения е да се задържат възрастните хора на работа.

Радослав Гайдарски е коремен хирург на 78 и би трябвало още преди 13 години да се е отдал на заслужена почивка, но и днес прекарва между 4 и 6 часа в операционната.

За професора, който всеки ден се бори за десетки човешки животи, умора в работата няма. „Като завърши операционното време се чустваш доволен, от това че е направил нещо, което другите не могат да го направят”, споделя той.

Според експертите от Световната банка възрастните хора не са по-малко продуктивни на работното си място от останалите служители.

От социалното министерство обявиха, че вече взимат мерки, с които да стимулират работодателите да задържат възрастните хора на работните им места. „По европейските програми, когато в тях са включени хора в предпенсиона възраст проектите получават повече точки и са приоритетно финансирани”, поясни Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика.

За задържането на повече хора в активна възраст на пазара на труда обаче според Световната банка трябва и по-добро здравеопазване и свиване на възможностите за ранно пенсиониране.