След две провалени заседания Светият синод в крайна сметка отстрани архимандрит Дионисий от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Наложена му е и временна забрана да извършва богослужения.

Дионисий беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци.

Временно на длъжността предстоятел на „Александър Невски“ е избран архимандрит Герасим, който е главен секретар на Светия синод.

За bTV архимандрит Дионисий заяви, че няма да коментира решението на Синода. Той допълни, че запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на Архиерейски събор с пълно мнозинство.

Дали обаче срещу него ще бъде заведено и църковно-наказателно дело ще стане ясно в следващите месеци.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че ще бъде съставена анкетна комисия, която да разгледа обвиненията и ситуацията в храм „Св. Александър Невски“.

„Може да бъде снето запрещението, може обаче да бъде повдигнато църковно-наказателно дело – зависи какво ще бъде съдържанието и какво ще реши Светият синод“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

На свещенослужителите, които отказаха да служат заедно с архимандрит Дионисий тайнството Причастие, им е наложено административно наказание „мъмрене“.

Вижте решението на Светия синод тук:

Решение на Светия синод за архим. Дионисий by btvnovinite