Храмът „Свети Александър Невски” вече официално е собственост на Българската православна църква. Тази сутрин документът за прехвърляне на собственост беше подписан от патриарх Неофит и областния управител на София Росен Малинов. Сега остава въпросът ще бъде ли върнат първоначалният блясък на храма.

Решение за построяването на храма взимат първите народни представители. През април 1879 г. на Учредителното събрание в Търново, заедно с първата институция, депутатите гласуват единодушно - да се издигне храм, символ на България.

В 100-годишната си история храмът не е преживял нито един основен ремонт, а времето е оставило белезите си. Някои от образите на стенописите вече трудно се различават. Вече е напълно унищожен образът на Св. Иван Рилски, който връща даровете на цар Петър.

Светият синод обяснява, че ремонтът се бави заради липсата на нотариален акт. Без документа не може да кандидатстват за европейско финансиране. В дарителската сметка на храма има само 43 хиляди лева, а за ремонта ще са необходими няколко милиона евро.

„Когато човек има паспорт, лична карта, както се казва, той се лигитимира. Вече храмът може да се легитимира пред институции не само в България, но и в Европа”, обясни отец Костадин, ефимерий на „Св. Александър Невски”.

Според решението на служебния кабинет Светият синод предоставя на Министерството на културата за безвъзмездно ползване за 25 години криптата, която в момента е музей за църковно изкуство. Главният уредник обаче твърди, че решението е взето в разрез със законите.

„Имаше условия, като това да се извършват регулярни богослужения на територията на музея. Което както се сещате е абсурдно и невъзможно”, коментира доц. Ралица Русева, главен уредник на Музей за християнско изкуство „Св. Ал. Невски”. Тя ще оспорва решението пред следващия кабинет.