СУ намали таксите на по-слабо популярни специалности
Решението на Алма матер засяга целия Физически факултет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Софийски университет
Снимка: iStock

Софийският университет драстично намалява таксите в специалности, към които липсва сериозен интерес. По-малко ще плащат бъдещите студенти в целия Физически факултет.

Драстично е намалението по специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация и във всички специалности на Физическия факултет -  от 750 лв. годишната такса пада на 200.

Мечтата на Георги е да стане физик от световна класа: „Започнах с класическата физика, преминах през квантовата, разбира се минах и през електрониката. Но смятам, че най-интересното от всичко, което е и най-перспективно, е ядрената физика”. Учителката му Красимира Божкова обаче изтъква, че часовете в клас са недостатъчни, за да събуди интереса на учениците към сложната наука: „Разчитаме на кръжоци и извънкласни дейности”.

Заради кризата за студенти СУ намалява таксите за някои специалностиВероятно по-ниски такси ще има във факултета по физика

Във Физическия факултет студентите не съжаляват за избора си, някои пресмятат, че почти всички завършили си намират добра работа.

Ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков обяснява, че с намаляването на таксите се надяват да насочат повече студенти към малко желаните специалности: „И евентуално с повишаването на стипендиите, с увеличаването на субсидията за природните науки да стимулираме тези науки и студентите да кандидатстват там, където има нужда”.

Същевременно, в някои от желаните специалности Софийският университет увеличава таксите. Най-много, с 61 лева, за право и за международни отношения.

Без промяна остават таксите за кандидатстване – 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре