Студенти от цялата страна, членуващи в Националното представителство на студентските съвети, се събраха на среща в столичната зала „Арена Армеец” – акция под надслов „Бъдещето на България”. Тя започна с излизане на кукери на сцената и изпълняване на народни танци от фолклорни формации.

Част от събралите се издигнаха лозунг: „Ицо, Петрич се гордее с теб”, отнасящ се до Христо Стоичков, който бе поканен за неформален лидер на гражданското движение.

Легендата на българския футбол отправи своето обръщение към множеството от няколко хиляди души в залата. „Стоичков няма да влиза в парламента и няма да прави партия”, заяви самият той и добави, че студентите са спечелили доверието му, защото искат да се учат, да се развиват в България и да гледат хората в очите.

„Сметката ми е открита, проверете я”, заяви Христо Стоичков на въпрос на журналисти дали финансира събитието.

„Не е трудно да кажеш да на хора, които заслужават, на хора, които искат да учат добре, да вървят в правилния път, на хора, които са и продължават да бъдат мачкани. Аз вярвам във вас, затова дадох и моето "да". До парламента ще дойда, до Европа ще отида, но искам и вие да докажете, че вървите по правилния път. Не искам моето име да бъде опетнено. Заставам с цялата ми отговорност, знам, че ще бъда препъван, аз не съм се отказвал. От днес ние двамата ще вървим отпред до барикадата”, каза Стоичков, гледайки към Ангел Георгиев, председател на студентската организация зад събитието

Младият мъж заяви от своя страна, че няма да се подреждат кандидат-депутатски листи, а народът със своя глас трябва да подреди хората, които да бъдат в управлението на държавата.

„Искаме народът да излъчи представителите си публично, ясно и открито. Ще направим платформа, която ще бъде достъпна за всички и всеки гражданин ще може да подкрепи този, който желае за участник в управлението на страната”, каза Георгиев, подобно на думите му, които произнесе на студентския протест на Орлов мост отпреди дни.

Как ще стане това, ще се изясни на 26 март, когато ще се съберат представители на всички неправителствени организации. „Не заставаме срещу никой, заставаме зад народа на България, заставаме зад гласа на гражданското общество и ние сме гарантът на този глас, защото сме млади, защото сме неполитически обвързани, защото искаме да живеем в България, тук и сега”, посочи още Ангел Георгиев.

Стоичков няма да влиза в парламента и няма да прави партия, заяви самият той. Стоичков добави, че студентите са спечелили доверието му, защото искат да се учат, да се развиват в България и да гледат хората в очите. Сметката ми е открита, проверете я, заяви Христо Стоичков на въпрос на журналисти дали финансира събитието.

По-рано днес протестиращи се разграничиха от студентите, избрали си Христо Стоичков за лице на протестите.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил