Фактурите за парно на някои столичани ще изглеждат по стряскащ начин от следващата седмица. Те ще съдържат огромен предупредителен надпис, ако абонатът има просрочени задължения.

Мярката ще влезе в сила след 15 февруари в София, ако клиентът има просрочени задължения или ако предстои съдебно производство.

Целта да се ограничат неприятните изненади за абонати, които дори нямат представа, че заради някакви - понякога минимални задължения - всъщност са дадени на съд, защото топлофикация не може да ги открие.

5 години ходене по мъките

Новият дом на семейството на Христо Овчаров е с модерна инсталация за парно. Когато се нанасят преди 5 години апартаментите около тях са празни, а те самите решават да се топлят на ток. Въпреки, че тръбите са студени, получават фактури за повече от 600 лева.

Отговорът от топлинния счетоводител е че сумите са коректно начислени.  

„Аз питам в тази държава - кои са по-силните закони - на физиката или измислените от държавата?”, възмущава се мъжът.

Сега, когато апартаментите около са населени - сметката им за сградна инсталация става все по-скандално висока, дори и този декември - при по-ниска цена и по-топло време.

Въпреки, че хоризонталната сградна инсталация се счита за спасение от солените сметки, оказва се жалбата на Христо не е единствена. „Ние имаме съмнение за нерегламентирано ползване или иначе казано – кражба”, коментира омбудсманът на „Топлофикация” – София Деян Дянков.

От топлофикацията прехвърлиха топката към топлинния счетоводител. А след няколко проверки - фирмата за дялово разпределение се натъква на магазин в прилежащите части на блока, който ползвал парно нерегламентирано - а Христо и съседите му плащали сметката.

Така след 5 години ходене по мъките, сметките на Христо и съседите му ще бъдат намалени.

Юзди върху таксите за адвокатски услуги

В bTV Новините ви разказахме за абонат осъден за дълг от 3 лева за парно - да плати повече от 300 за адвокатски услуги.

Снимка: bTV

Оказва се, това не е прецедент и Столичният общински съвет ще задължи ”Топлофикация”, ако съди човек за сума под 300 лева, каквато е минималната такса за юрист, дружеството изрично да иска чрез съда по-ниска такса.

Или ако дългът е за 50лева, максималната сума за юрисконсулт, която Топлофикация може да иска също да е 50 лева.