Хиляди хора се стекоха в Бачковския манастир, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица, която по традиция се изнася на втория ден на Великден.

Литийно шествие придружава иконата до местността Клувията в планината, където е била скрита по време на османските набези. Шествието е най-старото у нас - на повече от 350 години. Всички, които се докоснат до иконата на Света Богородица, вярват, че ще им се случи чудо.

Според преданието иконата помага и извършва изцерителни чудеса най-вече на тези хора, които я носят или се докоснат на този ден до нея. Затова и хората, които я носят, се сменят по път към местността.

Литийното шествие върви 2 км нагоре в планината нагоре. Там ще бъде осветен курбан, ще бъде осветена водата в аязмото и късно вечерта иконата ще бъде прибрана в Бачковския манастир.

Вярата животвори, каза пред bTV игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

От 8 години нося иконата, трябва човек да има силна вяра, кротост и смирение, каза една от жените, участващи в шествието.

Иконата е от 14-и век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани. Тя се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района.

При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността Клувията от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител.

На втория ден на Великден по мистериозен начин тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората са организирали литийното шествие с нея.

Пета година литията до параклиса се прави с копие на иконата, въпреки че оригиналът след реставрация е на мястото си в манастирската църква "Св. Богородица". За да се запази във времето, тя е затворена в специална дървена кутия. Според реставраторите светинята не трябва да се пипа поне пет години, когато ще се разбере дали процесът на разлагане е спрял, и след това обковът, който сега е само поставен, ще бъде затворен.