Стотици първокласници в София остават извън кварталните училища след обявяването на първото класиране. Така родителите ще трябва да им търсят място в по-далечни квартали, а децата са изправени пред риска да пътуват дълго.

Едно от проблемните училища в столицата е 19-о средно общообразователно училище в центъра.

Родителите имат съмнения обаче дали критериите за прием са равностойни и честни за всички.

Дъщерята на Маргарита Досева все още не знае, че не е приета в училището, което вижда от прозореца си. Майката живее на същото място от 1980 година, работи в квартала, учила е тук, а дъщеря й е посещавала предучилищната група.

Пред училището заседава своеобразен кризисен щаб от родители от квартала, чиито деца не са приети. Всички те настояват да бъдат оповестени точките по критерии на приетите деца.

„Ние трети ден не ходим на работа, трети ден се опитваме да докажем правата на децата си”, коментира Росина Станиславова, майка на първокласник.

Жалбите пратиха в училището проверка от инспектората.

„Констатирахме липса на прозрачност и ще препоръчаме на директора да бъдат изнесени тези точки”, коментира Виолета Дърмонева от Регионалния инспекторат по образование в София-град.

В късния следобед от училището изпълниха препоръката.

Директорът на 19-о СОУ Детелина Арнаудова обяви, че са решили да открият още две паралелки, за да могат да отговорят на семействата, които са в непосредствена близост.

Засега е неизвестна съдбата на поне 1000 първокласници, които не са приети в едни от най-предпочитаните училища в столицата. Реалният им брой ще се разбере след записването, защото някои са кандидатствали на повече от едно място.

„Това е голяма победа за нас, защото сега ни дават възможност евентуално да оспорваме за подадени документи с невярно съдържание”, заяви Стела Йосифова, която също е майка на първокласник.

Родителите на неприетите деца ще трябва сами да намерят друго училище.

До края на седмицата училищата ще попълват свободните места от списъка с резервите, а от следващата ще публикуват на интернет страниците си дали могат да приемат още първокласници.