Ръководството на Русенския университет не приема идеята Стопанската академия в Свищов да се превърне във филиал на ВУЗ-а.

„За мен е много несериозно. Тук стои въпросът дали Русенският университет би желал това да се случи”, заяви проф. Христо Белоев, досегашен ректор на Русенския университет.

Встъпилият днес в длъжност нов ректор на университета в Русе проф. Велизара Пенчева също е скептична към подобна стъпка, предаде коресподентът на bTV в региона.

„Засега онова, което министърът предложи, няма законово основание, така че не смятам, че е моментът да говорим за него”, посочи проф. Панчева.

Тя обаче отбеляза, че в стратегията за висше образование до 2020 г. е записано, че се очаква да има сливания на висши училища.

Междувременно от Стопанската академия в Свищов обявиха, че няма да стават филиал на друго висше училище. Това е станало ясно по време на среща между временно изпълняващата длъжността ректор проф. Марияна Божинова и министъра на образованието проф.Тодор Танев и неговия екип.

По думите на проф. Божинова на срещата са били обсъдени конкретни стъпки за организирането и по-скорошното провеждане на избори в Стопанска академия.

По време на разговорите е било коментирано и разпространеното в медийното пространство изказване на министър Танев, че Стопанска академия няма да получава субсидия, ако няма ръководство, и Свищовското висше училище временно може да стане филиал на Русенския университет.

Проф. Божинова е пояснила, че думите на министъра са извадени от контекста. Те са казани по-скоро в шеговита форма, но с цел да подействат психологически върху академичната общност за да се консолидира около провеждането на избори за нов ректор и ръководни органи, се уточнява в съобщение на Академията.

Служебният ректор е получил уверение от просветния министър за това, че държавната субсидия на Стопанската академия няма да бъде спряна.