През 2016 г. планираме ремонти в по-голям мащаб на вътрешнокварталните и второстепенните улици в столицата. До края на пролетта предстои да бъде изработена четиригодишна програма за ремонт на уличната мрежа. Това заяви днес зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, който представи програмата на общината в сферата на транспорта за догодина. 

През следващата година като част от Инвестиционната програма на общината предстои довършване на реконструкцията на ул. "Обиколна" в ж.к. "Дружба".

Вече е сключен договор, готови са работните проекти и има готовност за започване на работа след приключване на отчуждителните процедури, посочи Христов. 

За догодина е предвидено разширение на бул. "Монтевидео" при НБУ, ще бъдат изградени нови тротоари, осветление, нова пътна настилка.

През 2016 г. ще започне изграждане на кръстовището на две нива на бул. "Акад. И. Ев. Гешов" и бул. "България". Предстои ремонт на ул. "Богатица" в "Лозенец", както и на бул. "Владимир Вазов" заедно с деветте моста по булеварда, които са в много тежко състояние, съобщи зам.-кметът по транспорта. 

За 2016 г. Столичната община планира цялостен ремонт на ул. "Козлодуй", нов релсов път и нова контактна мрежа. Вторият етап от ремонта на бул. "Витоша" до Южния парк ще продължи догодина с подмяна на пътната настилка, нови тротоари, нов релсов път, продължение на велотрасето.

Предстои реконструкция на ул. "Цар Симеон" и на основните пътни артерии в кв. "Редута" - улиците "Атанас Узунов" и "Делчо Атанасов", съобщи Христов.
Той каза, че през пролетта на 2016 г. започва изграждането на третата линия на метрото. Започваме с централния участък от района на "Малък градски театър зад канала" до "Красно село".

Предстои да бъдат проведени тръжните процедури за участъка до "Овча купел", посочи Христов. 20 употребявани трамваи ще бъдат доставени от Чехия, а 28 модернизирани трамвайни мотриси - от Швейцария. 110 нови автобуси ще бъдат пуснати в движение, първите 70 ще пристигнат в края на август, посочи зам.-кметът, цитиран от БТА.

Що се отнася до паркирането на територията на града, Столичната община планира довършването на още три паркинга на метрото. Христов припомни, че паркирането на буферните паркинги на метрото е безплатно за тези, които ползват абонаментни карти. 

През 2016 г. продължава изграждането на велоалеи, включително и по малките улици в центъра. Приключва проектирането на специален велотунел, който минава над тунела в "Люлин" и прави връзката между квартала и останалата част от града.

Христов съобщи, че в комисиите на Столичния общински съвет вече се разглежда доклада на кмета Фандъкова за концесията за обществена обменна велосипедна система, която предвижда изграждането на 33 велообменни станции с повече от 400 велосипеди в широкия център на София.