Отпускането на стипендии за ромски ученици в гимназията предизвика бурни обществени реакции. Според някои родители децата от други етноси са дискриминирани, а хора от Добрич се заканиха да протестират.

По данни на националната статистика ромската етническа група по численост у нас е след българската и турската и съставлява близо 5% от населението на България.

Очакванията са, че до 2020 г. ромите ще достигнат ¼ от трудовия пазар.

Около 700 ромски ученици ще имат възможност да получават по 30 евро месечна стипендия. Министерството осигурява 40% от парите, а останалите идват от Международния ромски фонд.

Годишно ведомството отпуска още 21 млн. лв. за различни стипендии. Сред тях за успех, за социална подкрепа, за талантливи деца.

Преди година едно ромско момче от Монтана разчувства обществото. Марсело беше приет в колеж в британския град Кеймбридж, но обучението му беше твърде скъпо за семейството му. Тогава държавата реши да помогне, като досега кабинетът е изплатил 12 650 лв.

Ромските ученици в IX и X клас, които като Марсело искат да учат, ще могат да кандидатстват за стипендия, ако успехът им е поне 3,50.

Според някои родители обаче така децата са жертва на дискриминация, защото се отпуска специална стипендия само за конкретен етнос, а не за всички деца. Преди дни Сметната палата публикува одит за образователната интеграция на ученици от различни етноси между 2012 и 2014 г. и я определи за неефективна. 26 млн. лв. са похарчени без ясни резултати.

Институцията издаде над 20 препоръки на министерството. Оттам коментираха, че вече имат план за действие.