Срокът за плащане на втората фактура, издадена от „Енерго-Про”, ще бъде удължен с 15 дни. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг.

Вчера bTV съобщи за жители на Варна, които са изненадани от двете фактури, които получиха този месец. За няколко дни варненци получават две сметки за ток, като втората е за период от едва 10 дни.

Днес министърът поясни, че около 67 000 потребители на дружеството са засегнати от издаване на две фактури или около 5% от клиентите на дружеството във Варна.

„Важно е в този момент да бъде информирана българската общественост за това какво всъщност се е случило. След информираността ми по темата, веднага проведох разговори с ръководството, за да изясним причините относно сигналите на потребителите”, подчерта министърът.

По думите ѝ от страна на „Енерго-Про” е получила обяснение, че причината за това да бъдат налице две фактури в рамките на един отчетен период, е свързан със стремежа на дружеството да спази Наредбата за отчитане на потребената електрическа енергия, а именно да спази нормативно определения срок не повече от 31 дни.

„В резултат на това, какво се е получило на практика – една част от абонатите на „Енерго – Про” са получили една фактура за периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г. и следваща за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. Пояснено беше, че е извършено извънредно отчитане, което се е провело на 11 януари. В резултат на това част от абонатите на дружеството са получили две фактури в рамките на един и същи месец”, посочи Петкова.

Падежът и на двете фактури настъпва на 10 февруари 2015 г. „Потребителите на енергия ще трябва да заплатят тези две фактури. Срокът на плащане по втората фактура ще бъде удължен, за да не се стига до спиране на тока на абонатите, които не са се издължили в този срок”, увери министърът.

„Всички сме много чувствителни, особено, когато става думка за зимните месеци и за сметки за ток, всички сме много чувствителни за това какво се случва. Тази информация, която се получи за потребители на „Енерго-Про” ми напомня на едни събития от преди 2 години. За да не се случват подобни събития, всички трябва да обединим усилията си и да заявим ясно, че българското правителство няма да допусне развитието на подобен сценарий от преди 2 години”, коментира още Теменужка Петкова.

Безпокойството остава

Разсрочването не успя напълно да успокои варненци, за които вторите сметки изглеждат нереалистично високи.

Според Луис Ервантов, който трябва да плати 90 лева по втората си фактура, трябва да се отнеме правото на ЕРП-тата да пращат по две сметки накуп.

През следващите седмици Министерство на енергетиката ще направи и масирани проверки на електромерите и на трите дружества като ще започне от Източна България.