Работим средно за 4 евро на час. Това е 10 пъти по-малко, отколкото в Дания например, сочат данните от последно проучване за разходите за труд.

За 1 час работа в Европейския съюз средно работодателите дават около 25 евро. Сред държавите, в които се плаща най-много, е Дания - около 42 евро. България е на последно място - с 4 евро на час. За сравнение в Румъния 1 час труд струва 5 евро.

Данните не са изненадващи, а поредните, които ни поставят на дъното.

Освен че трудът у нас е евтин, той става и все по-рисков. По данни на синдикатите за последните три години трудовите злополуки у нас са нараснали. През 2015-а те са 2880. За щастие обаче, нямат фатален край. През миналата година спрямо 2014-а смъртните случаи са по-малко.

Миналата година инспекцията по труда е проверила малко над 40 хиляди фирми. Повечето от половината установени нарушения са при правилата за безопасност и здраве.

Инспекторите обаче са категорични, че все повече работодатели са изрядни. Въпреки това броят на трудовите злополуки расте.

Близо една трета изобщо не са регистрирани или са прикривани като "битови", твърдят синдикатите.

Доста ни трябва, за да догоним европейските нива в заплащането на труда. В Германия например, която се нарежда на осмо място, 1 час труд струва на работодателите около 33 евро срещу 4 евро у нас.

За фризьора Владислав, който има собствен салон, е важно и какви данъци и осигуровки се дължат към хазната.

„Винаги може да се желае още като заплащане и като труд от хората", коментира той.

Според националната статистика средната заплата у нас е нараснала с почти 9 на сто за 1 година.

Разходите на работодателите само за възнаграждения са се увеличили с почти 7 на сто. Което ни отрежда водещите мeста в Европа по ръст в разходите за персонал.

„При тая ниска база и 100% да нараснат на година, пак ще ни трябват 10 години да стигнем нивото на Германия"”, посочи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

От догодина минималната заплата става 460 лева, показва бюджетната прогноза на кабинета.