Спокойните кучета не се разхождат по 15 минути
Важно е да уважаваме личното пространство на домашния си любимец
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    0
Обучение на куче
Снимка: bTV

За да бъде едно куче спокойно и послушно са необходими много усилия от страна и на животното, и на стопанина. Важно е от самото начало да знаем с каква цел започваме отглеждането на четириного – само за домашен любимец или също така и за работа, например за охрана или лов. Това обясни пред камерата на bTV професионалният зоопсихолог Александър Георгиев.

На фона на последните инциденти с кучета, при които имаше и загинали хора, той подчерта: даже обучено куче може да предизвика конфликтна ситуация, ако няма достатъчен контрол и ако стопанинът не знае как да реагира.

„Стремим се да постигнем силен контрол, без да променяме същността на животното – да се чувства добре в живота ни, но и да слуша”, обясни Георгиев. Той допълни, че личното пространство на животното трябва да се уважава и трябва да се казва на хората как да подходят, ако искат, например, да го погалят.

За разлика от България, в Европа има ограничения за отглежданите породи кучетаВ Испания например, за да имаш питбул, трябва да си над 18 години, да не си бил осъждан и да имаш застраховка за отговорност на стойност 120 хил. евро

Един от „възпитаниците” му е ротвайлерът Тор. Собствениците му Заки и Лилия прекарват по час и половина – два на ден с кучето, като голяма част от всяка разходка е всъщност тренировка на команди и подчинение.

„Липсата на време при възпитанието е голям проблем”, категоричен беше зоопсихологът и обясни, че при 15 минути сутрешна разходка и 30-40 минути вечерна няма как кучето да не стане емоционално и с много неизразходена енергия.

  • 2
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре