Спасители, пожарникари, полицаи, военни и служители на затворите излизат на протест в събота. Демонстрацията им ще започне в 14.00 часа в градинката пред Централната баня в София и ще продължи с шествие до социалното министерство и президентството, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Протест им е предизвикан от информация в медиите за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социалните им права. Както и от „демонстрираната в последствие арогантност пред  хиляди  български граждани, от  министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му”.

Според тях по този начин са нарушени социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори.

Преди ден в „Тази сутрин” вътрешният министър Йордан Бакалов коментира намеренията за протест така: „Тези синдикати, сега малко ми се губи връзката. Нероден Петко, никой нито е коментирал повишаване на годините за пенсиониране, нито за отнемането на 20-те им заплати. Просто в момента се опитват да вземат определени позиции. Няма такова, нещо, не знам колко пъти трябва да го кажа – някои да го разберат. Някой се опитват да манипулират състава, защото аз наблюдавам  да се поддават молби за пенсиониране”.

Все пак служителите в сектор „Сигурност” ще излязат на улицата с три искания: незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор Сигурност без участието на техните представители; незабавна оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков; спешно приемане на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с участието на професионалните организации на служителите в Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.