Няма да пестим пари за зимното почистване на града, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Няма да позволим обаче и да заплатим за нещо, което не е изпълнено, категоричната беше тя, след като посети обновената сграда на ОДЗ "Лилия" в район "Възраждане", ремонтирана със средства на Столичната община и Камарата на строителите.

Проблеми се появяват от това, че наличните соли започват да се изчерпват. Вчера имах такъв случай, при който търсих съдействието и на държавните органи, за да могат да се придвижат камионите с допълнителни соли за фирмите, ангажирани с почистването, отбеляза кметът, цитирана от БТА.

Тя каза, че сега има соли за още няколко обработки на улиците, но това е временно и ще трябват още смеси.  

От няколко дни се извършват обработки с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват, обясни Фандъкова. 

Кметът съобщи, че по информация на Столичния инспекторат на фирмата, която не се справи с почистването на бул. "Цариградско шосе" вечерта на 10 януари, няма да бъдат платени 17 хил. лв. Контролът върху работата на фирмите е изключително сериозен. Имаме строги договори и плащаме само за почистени улици, подчерта столичният кмет.

Тя обърна внимание на това, че в София от много години не се е случвало толкова дълго време температурата да не се покачва над минус 10 градуса. Това не е обичайна зимна обстановка, каза кметът.

В тази ситуация почистването е много трудно. Полагаме изключителни усилия градът да остане проходим при тежки зимни условия. Основно се работи по поддръжката на основните улици, булеварди и трасета на градския транспорт, посочи кметът.

Тя изтъкна, че до този момент не са допуснати сериозни заледявания по трасетата на градския транспорт. Закъснения има, но транспортът не спира да се движи, подчерта кметът. 

Тя информира, че на терен са екипите на фирмите по почистването, Столичния инспекторат, Аварийно-спасителното звено към общината, Пътна полиция, СДВР, които работят денонощно при изключително ниски температури.