Четирима от всеки десет вложители в Универсалните пенсионни фондове (43%) са убедени, че осигурявайки се „допълнително задължително“, трябва да получат по-висока пенсия в сравнение с човек със сходна професия и длъжност, който не внася допълнителна пенсионна осигуровка. Това показва проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч”, която коментира, че това може да доведе до взривоопасен проблем.

„Ако след няколко години, когато започнат да се пенсионират първите вложители в УПФ, тези очаквания не бъдат оправдани, към сегашните проблеми с НОИ може да се насложи и още един, с не по-малко взривоопасен ефект”, смятат от агенцията.

Според изследването за близо тринадесет годишното си съществуване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване (т.нар. втори стълб) и универсалните пенсионни фондове никога не са предизвиквали толкова висок публичен интерес, колкото през последния месец.

„Алфа Рисърч” откроява и още два проблема във взаимодействието НОИ – УПФ – осигурени лица, „които могат да се окажат цъкащи бомби”.

Според тях основен недостатък е изключително слабата активност на УПФ в усилията за привличане на клиенти и в тяхното информиране. „Към началото на 2015 г. едва половината от работещите, които са на възраст под 55 години (т.е. лицата, които трябва да се осигуряват в УПФ) са информирани в кой фонд се осигуряват. А каква е доходността на тези фондове остава загадка дори и за най-информираните”, отбелязват от агенцията.

„5% са се поинтерсували „кой е техният фонд” след началото на дебата и са успели да научат, други 4% също са проявили интерес, но така и не са успели да разберат. В тази ситуация, ако някой иска да акумулира парите на „незаинтересованите”, той би имал  голямо поле за действие -  40% от родените след 1959 г. работещи декларират, че никой не ги е информирал, те не  са се интересували и едва сега разбират значението на този избор”, констатира „Алфа Рисърч”.

Колкото по-млади са хората, толкова по-неинформирани са. Относително най-много знания имат работещите над 40 годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на УПФ.

Общо 7%, или около 200 000 - 250 000 са работещите, които в резултат от дебатите възнамеряват да преместят парите си:  4% в друг частен пенсионен фонд, 3% - в НОИ. Убедени, че ще останат в досегашния си фонд са 53%.

Малко над една трета са колебаещите се, или незаинтересованите как точно да постъпят. „Тук отново трябва да се подчертае, че ако съществуват механизми за „автоматично преразпределение“, то те могат да обхванат вноските на около 800 000 души, което освен голям финансов ресурс би било и мощно средство за социално влияние”,коментират от социологическата агенция.