В Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград няма злоупотреби с евросредства, 2 лева за руло тоалетна хартия не са давани и всъщност целият скандал бил дело на персонал, който не си върши добре работата. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова в студиото на „Тази сутрин”.

Припомняме, служи на центъра излязоха с лицата си и съобщиха за нередности както с разходите на дома, така и с условията, в които се държат децата, а също и с рекет заради който специалисти стоят месеци наред без заплати. Шефката на социалното подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова (която се оказа свързана с ДПС) хвърли вината върху подалите сигнала.

Русинова съобщи, че са направени проверки на документите: „Не можем да твърдим, че има опит за злоупотреба или злоупотреба (...) Недопустимите разходи няма да се възстановят”. Тя допълни, че около 30% от разходите няма да бъдат признати.

По думите й скандалните цени за дрехи и консумативи са били в прогнозния бюджет, докато във фактурите са били посочени по-ниски цени – макар таблицата, с която bTV разполага да е за реализирани разходи.

„Един недобре работещ общински екип в този дом превърна цялата тема в броене на тоалетна хартия и ароматизатори, а съвсем изместваме темата за грижата на децата”, заяви тя.

Русинова посочи, че според инспектората на Агенцията за социално подпомагане работата с децата не е била на достатъчно високо ниво. Причината – „външният екип (жените, които сигнализираха за злоупотребите – б.р.) не могат да се сработят с екипа в дома”.

Уволнени и наказани заради скандала няма да им.