Социалните работници са в стачна готовност. Те настояват за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

Техниката, с която работят в много от социалните служби, е стара и значително затруднява дейността им.

Анна Иванова е социален работник от 1996 г. Среща се "очи в очи" с хората и проблемите им. А в ромските махали често получават заплахи, дори удари. И всичко това за заплата от около 500 лева.

„Как реално трябва да преживеем месеца, как реално да се грижим за семействата си, как трябва да покриваме нуждите си като това вече е невъзможно”, пита жената.

В писмо до министър Ивайло Калфин социалните работници настояват освен за увеличение на основната им заплата с 200 лева и за подобряване условията на труд.

„Срокът е 15 дни за започване на преговори, в противен случай се смята за мълчалив отказ, което ни развързва ръцете да действаме. Те вече са избрали на повечето места стачни комитети, ако решат да стачкуват - ще трябва да ги водим на стачка”, коментира Ефтим Боюклиев от КТ „Подкрепа”.

От Агенцията за социално подпомагане успокояват, че до 2 месеца дирекциите ще имат нова техника. Предстои да заработи и интегрирана електронна система.

„Това ще бъде нова техника, на която ще се инсталира новата система и социалните работници със самочувствие ще могат да работят на нов продукт”, заяви и зам.-изпълнителният директор на АСП Янита Манолова.

Планират се и ремонти на социални служби. Планове за увеличение на заплати обаче засега няма.