Социални работници от страната протестираха за един час - на места ефективно, на места символично. Основното им искане - по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Във Варна изпълняваха задълженията си, но с протестни лентички на ревера. Там Социалното подпомагане посреща в приземието на блок, в мрачен тесен коридор с маси от 80-те години на миналия век. В много от канцелариите двама души споделят един компютър.

"Клиентите също са недоволни и се възмущават, защото нямат никакъв респект, учудват се на нашите условия”, сподели социалният работник Нина Бурлева.

Средната работна заплата в тази дирекция е 546 лв. Протестиращите настояват за 20 % увеличение на основното възнаграждение със задна дата от 1 юли.

В Пловдив спряха работа

Всички социални работници в Пловдив спряха работа за един час в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Най-осезателно предупредителните стачни действия бяха усетени в „Столипиново”, където пред изнесената приемна от сутринта чакаше тълпа от социално-слаби роми.

„И това, което най-много искаме, е увеличение на основната заплата с 200 лева”, обясни Марияна Георгиева, председател на регионален синдикат на административните служители, Пловдив.

На много места социалните работници са лишени от климатици – през зимата работят на студено, а през лятото на високи температури.

Мария Молова е социален работник, самотна майка, която отглежда детето си с месечна заплата 450 лева. Мария работи в най-опасния квартал на Пловдив – „Столипиново”. „Ние не знаем къде ще влезем и кой ще ни отвори на вратата. Има хора с психични заболявания, не винаги знаем за това, липсва приложен документ. Както и много от тях са агресивни понякога, ако трябва да им откажем дадена помощ”, обяснява жената.

Социалните са готови и на ефективна стачка, ако протестът им не бъде чут. Те настояват за увеличение на заплатите им веднага – с 200 лева. Смятат, че това ще им донесе по-достоен и нормален живот.