Над 500 закрити училища, хиляда учители безработни – това се случи в Турция само за една седмица. Образователните институции паднаха жертва на войната между турския президент Ерджеп Ердоган и влиятелния проповедник Фетхуллах Гюлен.

Експерти и дипломати твърдят неофициално, че Гюлен има училища и у нас и посочват столичното елитно частно училище „Дружба". В него учат повече от 500 ученици, от 5-годишна възраст до 12. клас. Половината са от смесени бракове между турски и българи граждани.

Задължителен за изучаване е английският език. Хуманитарните науки се учат на български, а точните – на английски. Директорът Билан Малушев посочва пред екипа ни, че турски се изучава само като втори чужд в гимназията.

Частното училище е създадено преди 17 години, а на входа му ни посрещат портретите на български възрожденци. „Дружба” има лиценз от МОН, Малушев подчертава, че спазват наредбите.

За мостовете между културите

Директорът, който е и управител на фирмата-собственик разказва още, че то е част от верига учебни заведения по света. Общото между тях са инвеститорите, различни, но от турски произход.

„Имаме общи неща с училища на турски инвеститори в други страни. Например – да се изграждат мостове между културите”, казва Малушев. За създаване на мостове между различните култури пише в трудовете си и Фетхуллах Гюлен.

Повлияни от него много турски бизнесмени създават повече от хиляда училища в Турция и по света. Те са членове на движението "Хизмет", за което той е икона. Самият директор също признава, че подкрепя идеите на духовника.

Въпреки това, Билан Малушев отрича „Дружба” да е част от мрежата на Гюлен. Темата не била коментирана нито с инвеститорите, нито с учителите, нито с учениците.

Вероучение или религия не се изучават, но в стола на училището има специално меню – без свинско.

В модерното училище преподават и петима учители, дошли специално от Турция. Като Хакан Айдин, който преподава физика на англисйки език. За него „Гюлен е един от големите учени и просветители на Турция за последните 50 години”.

Директорът обяснява привлечените турски преподавали с липсата на специалисти у нас.

Момчета и момичета – поотделно

Училищният пансион е само за момичета. Момчетата са разпределени в друга сграда, която е част от училищния комплекс.

Посреща ни Рамзе Туджар отговорник на женския пансион: „Стаите са с 3 легла, със собствен санитарен възел, по принцип децата винаги оставят чисто, всяка сутрин”.

Снимка: bTV

На табло в пансиона откриваме правилника на частното училище. В него е записано, че момчетата и момичетата имат право да напускат училищния комплекс разделени, в различни дни и часове. Такова било желанието на родителите.

Учат и депутатски деца

Училището твърди, че се самоиздържа с такси по 3400 евро на година от всяко дете. Тук учат и деца на редица български политици.

„Имаме ученици на депутати. (От ДПС?) Да, имаме. (На кои депутати?) Не мога да Ви кажа в момента, въпреки, че те са много известни. Но тук има от всякакви виждания и политически партии деца на родители”, посочва директорът.

От образователното министерство многократно са проверявали училището, но нарушения не са открити. Нещо повече. Според данните на ведомството, училище "Дружба" е на челни места в страната по успех като е смятано за едно от най-престижните в страната. А за една паралелка от 20 души се борят 700 деца.

Снимка: bTV

На този фон в Турция се затварят училищата на Гюлен, а от училище „Дружба” пестят коментарите си по темата.

Предполага се, че една от причините за големият разрив между Гюлен и турския президент Ердоган е настъпил точно заради разбиранията на двамата как да изглежда образователната система в Турция.