bTV се свърза с фирмата собственик на тютюневия склад, от който тръгва пожарът в събота. Оказва се италианска фирма – „Р.И.П.А.” ООД, която придобива 3 от изпепелените сгради преди 10 години. Управителят е категоричен, че не са имали намерение да строят мол или търговски център.

„Щетите ни се оценят на над половин милион лева. Сградите не са застраховани. Нямаме изгода от такава огромна финансова загуба”, казва Пиетро Гия, управител на италианската  фирма. Гия е бившият почетен консул на Италия в Пловдив.

Адвокатът на фирмата уточнява, че през годините са изпълнявали всички законови предписания. Сградите обаче не се охраняват.

„Складовете не се охраняват денонощно, тъй като те са на практика неизползваеми от много години. Всички предписания, които са били дадени от съответните органи, като пожарна и община, са били изпълнени. Изключени са токът и водата”, обяви адвокат Руслан Смилянов.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев, законът за опазване на културното наследство е несъвършен – той не задължава собствениците на такъв тип сгради да ги поддържат функционални и да ги охраняват от посегателства.

„По кой закон трябва да вменим на собствениците да охраняват? Нали разбирате, че в момента говорим неразумни неща – как общината да вмени на някой да затвори прозорците. Община Пловдив е дала съответните предписания на база на инциденти с падания на мазилки да се изгради периметрова ограда – това е изпълнено”, коментира Тотев.

От италианската фирма заявиха, че одобряват евентуална законова промяна, която да задължава собствениците на тютюневите складови да ги охраняват.

Междувременно прокуратурата повдигна обвинение на 44-годишния Любомир Данчев от Пловдив, който няма постоянен адрес, криминално проявен е и е осъждан многократно.

Тепърва ще се изяснява имал ли е помагачи и действал ли е по поръчка, задържан е за 72 часа. Казал е на полицаите, че е изпуснал цигара.

Според прокуратурата на 20 август той е запалил сграда на ул. „Екзарх Йосиф“ №13 в Пловдив, собственост „Р.И.П.А.“ ООД. Пожарът се е разпрострял и върху други сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г. М. Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД.

Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност, пише още в обвинението.

Днес стана ясно, че Пловдив е бил на крачка от голям взрив. В ранните неделни часове пламъците се прехвърлили през улицата за кратко от четвъртия горящ склад в сграда на действащата тютюнева фабрика, в която имало складирано огромно количество газ. При избухването му, взривната вълна щяла да удари половината град. Самоотвержената реакция на огнеборците спасила града.

  • Бездомник: Тютюневият град е умишлено подпален
  • Любомир Данчев не се призна за виновен за палежа на Тютюневия град
  • Адвокатите на обвиняемия за пожара в Тютюневите складове: Делото е пълно с прецеденти
  • Отговорен ли е бездомникът Любомир Денчев за пожара в Тютюневия град?
  • Погромът в Тютюневия град започнал с нередовно разрешение за строеж
  • Бездомникът, запозрян за палежа в Тютюневия град, остава в ареста
  • Комисия от експерти започва работа по изгорелите тютюневи складове
  • Прокуратурата разпореди Тютюневите складове да се укрепят незабавно
  • Собственици на изгорелите Тютюневи складове искали да ги съборят и да ги построят наново
  • Адвокати: Клошарят, обвинен за палежа на тютюневите складове, е необходимият грешник