Проект за промени в закона за държавния служител предвиждат администрацията да бъде задължена да бъде любезна.

Освен по-добро обслужване, проектът цели и да сложи край на „назначенията с връзки“.

За целта занапред държавните служители ще се назначават задължително не след един, а след два конкурса – те ще бъдат изпитвани не само по линия на квалификацията, но и дали са достатъчно комуникативни.

За да се избегне назначаването с връзки и заобикалянето на конкурсите, държавата предвижда и ограничаване на назначенията по заместване, като максималният срок ще е три месеца.

Снимка: bTV

„Това, че работим с хора, не означава, че е много стресово и изнервено. Случвало се е два пъти за тези години да съм имала по-изнервена обстановка, но в рамките нормалното“, разказва старши специалист Десислава Кирилова, която работи в администрацията вече пет години.

Клиентите не отричат, че има напредък в обслужването, но признават, че срещат и трудности.

Ангел Грозев разказва как преди седмица е чакал 20 минути за нещо, което отнема две – заради „някаква непредвидена ситуация с компютрите“.

От синдиката „Подкрепа“ коментираха, че и сега държавните служители и администрацията спазват етичен кодекс и ако има оплаквания от тях, се наказват със забележка. Притеснява ги обаче доколко ще е обективна оценката на социалните умения на кандидат-чиновниците.

„За вас аз може да съм супер комуникативна, а пък този, който ще ме оценява, да каже, че съм интровертна, затворена и не отговарям по този критерии за заемане на държавна служба“, дава пример Нели Христова от КТ „Подкрепа“.

Снимка: bTV


Мерките предвиждат още, когато някои от служителите поеме работата на свой колега, заради болничен например, до три месеца, той да получава и 50% от минималната основната заплата за длъжността.

„Най-вероятно ще стане по-ниско възнаграждението при такова вътрешно съвместителство“, коментира Христова.

Предвижда се и изплащането на пари за неползван отпуск да бъде забранено, освен при напускане.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане, предстои да бъде гласуван от Министерския съвет след две седмици.