Полицаи и пожарникари са готови да стачкуват ако бъдат орязани социалните придобивки с промените в закона за МВР. За това предупредиха синдикатите след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите не са съгласни да се намали платения годишен отпуск за служителите в МВР с 5 дни, както и да се намали броя на заплатите накуп при пенсиониране.

Бизнесът е точно на противоположната позиция - реформите са закъснели и не е редно хората с пагон да имат по-големи придобивки.

Искрьо Предов работи в охранителна полиция вече 12 години. Разказва, че за това време е бил със семейството си само 3 пъти на Нова година - през останалото време охранявал площадите и работил по инциденти.

Според него намаляването на платения годишен отпуск е предпоставка за грешка в работата. „На мен ми се е случвало просто блокираш - докато се абстрахираш от предишния случаи отиваш на починало лице след това на семеен скандал, натоварването е огромно”, споделя той.

Синдикатите го подкрепят, но са склонни да обсъдят  намаляването на 12 дни отпуск за извънреден труд. 

„Ако не бъдат дадени достатъчни индикации, че ще настъпят промени в текстовете, които желаем между първо и второ четене в пленарна зала служителите в синдикалните организации в МВР при спазване на законовите разпоредби ще организира национален протест”, заяви Илия Кузманов от КТ „Подкрепа”

Според бизнеса готвените промени са закъснели, а орязването на социалните придобивки е справедливо. „Няма логика в това тези, които пълнят бюджета да имат по-малки социални придобивки от тези, които ползвайки бюджета разполагат с такива”, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От МВР обещават реформите да направят системата по-ефективна. Окончателно по промените в закона за МВР ще се произнесе парламентът.