Полицаите запазват привилегията да получават 20 заплати при пенсиониране. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди заседанието на кабинета в Министерския съвет имаше среща между Борисов, Бъчварова, Горанов и Цацаров по повод напрежението в сектор "Сигурност" заради Бюджет 2016 г, който предвижда да се орежат част от социалните придобивки на служителите на МВР.

Идеята беше от следващата година на всички полицаи, които се пенсионират, да бъдат изплащани 10 вместо 20 заплати. На срещата при Борисов днес е решено това намаление да важи само за новопостъпилите в системата.

Остават мерките намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 20 дни и да отпадне допълнителното плащане за клас прослужено време. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. 

Борисов поиска наказания за протестите, блокирали София вчера

Крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри в началото на заседанието на Министерския съвет по повод полицейските протести в София вчера вечерта.

Преди заседанието на кабинета в Министерския съвет имаше среща между Борисов, Бъчварова и финансовия Владислав Горанова по повод напрежението в сектор "Сигурност" заради Бюджет 2016 г, който предвижда да се орежат част от социалните придобивки на служителите на МВР.

По думите на Борисов има законови начини за изразяване на недоволството и полицаите са били предупредени, че се водят разговори по темите, които ги интересуват.

„Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави - и те не са съгласни, но има ред, по който се прави”, коментира още премиерът.

Той отново обяви, че кабинетът „Орешарски” е излъгал, че има записани в бюджета за 2015 г. допълнителни 180 млн. лв. за сектор „Сигурност” и уточни, че за следващата година са предвидени повече средства за МВР.

Борисов попита защо полицейският синдикат не протестирал срещу наказанието от 500 лв. за таксиджията, пребил полицай в центъра на София. „Моля Христо Иванов да прецени 500 лв. ли е гаранцията за бит полицай. Тук бих застанал изцяло в защита на униформените служители, което винаги съм правил”, добави премиерът.

Премиерът заръча на главния секретар на МВР Георги Костов, който също беше в Министерския съвет, да предаде думите му на полицаите и тези, които са протестирали, да бъдат наказани.

Костов уточни, че ще бъдат наложени административни наказания - по Закона за движение по пътищата.

По-късно в профила си във Фейсбук Бойко Борисов написа:

"Това, което се опитваме да направим, е да разграничим служителите в МВР, в пожарната и в армията на първа и трета категория. Ние искаме тези, които носят отговорност навън в студа или жегата на улицата, или границата и които влизат в пожарите, да са първа категория и да ползват привилегии. А всеки от администрацията, който има работа такава, каквато всички останали държавни служители, да се подчинява на същата логика, каквато действа за държавния служител. Считаме, че е крайно недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това да се блокира двумилионен град и да се показва сила е абсолютно нередно. Има законови начини и ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които интересуват протестиращите. Има си надлежен ред, по който се прави. А най-малко им отива на БСП и ДПС да говорят за пари за МВР. Без да има средства в бюджета сме дали 180 млн. лева повече за 2015 г. и 57 млн. лева повече на българската армия. 20 млн. даваме за учителите, 45 млн. за правосъдната система и 20 млн. лева за спешна помощ догодина. Мисля, че обществото ще одобри това, което се опитваме да направим, и ще го толерира".

  • Полицаите пак заговориха за протести
  • В МВР не се говори сериозно за реформи след полицейския протест
  • Бъчварова няма да гони протестиращи полицаи
  • РБ застана зад Бъчварова за реформата в МВР
  • Полицаи протестират въпреки примирието
  • Синдикатът към МВР: Оставаме в протестна готовност
  • Бойко Ноев: И военните стискат зъби
  • Власт и полицаи преговарят след мегапротеста
  • Ненчев: Важните решения не се вземат под уличен натиск
  • Властта капитулира, но полицията протестира (ОБЗОР)