Днес през по-голямата част от деня и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево.

След пладне и вечерта над Северозападна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки.

Ще духа умерен и временно силен в западната половина от страната запад-северозападен, а в източната - изток-североизточен вятър.

Температурите ще се понижат и максималните ще са между 32° и 37°, в югоизточните райони и малко по-високи. През предстоящата нощ в Северозападна и Централна България интензивните валежи, гръмотевичните бури и градушките ще продължат.

На места валежите ще са значителни с количества 20-35 л/кв.м , в отделни райони от Северна България около и над 50 л/кв.м.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 25-28°.  Температурата на морската вода е 21° край Шабла, 25° край Варна, 28° край Бургас и 23° край Ахтопол. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд и привечер над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. В западните райони от Стара планина валежите ще са интензивни, значителни по количество, ще има и градушки. Ще духа умерен и временно силен изток-югоизточен, а по-високите части - силен до бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 22°.

През следващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад.

Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.

През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Код оранжево за Северна и код жълто за Южна България е в сила за следващото денонощи, с предупреждения за гръмотевични бури, проливни валежи и градушка.

Във вторник ще има променлива облачност, все още - и валежи, но на по-малко места и по-слаби. Вятърът ще е умерен, от северозапад. През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка.

Още в сряда вятърът чувствително ще отслабне. Бавно ще се затопля и в петък максималните температури ще са между 28° и 33°.