За половин век нацията ни ще стопи с 2 милиона души и броят на българите ще стане като след три войни. След 55 години българите може да са едва 4,9 милиона, показва сценарий на Националния статистически институт за демографското развитие на България до 2070 г. По-големият проблем е, че намаляването на населението ще е съпроводено от застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта. Пенсионерите ще станат повече от работещите.

Според най-вероятната реалистична прогноза в следващия половин век населението на България ще намалее с над 2 млн. души и ще бъде 5 132 023 души. В най-добрия случай през 2070 г. българите ще бъдат 5,5 млн. души. Това означава, че и при най-благоприятните условия експертите очакват, че българите ще намаляват с над 30 000 души годишно. Приблизително толкова хора в момента живеят в градове като Разград или Дупница.

Снимка: bTV

След 55 години населението на България обаче може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява след унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи, след които са ѝ отнети огромни територии.

Намаляването на населението ще е съпроводено със сериозно застаряване, висока смъртност и понижаване на раждаемостта, пише вестник „Труд”. Натрупването на тези негативни фактори и продължаващата емиграция на млади хора ще влоши значително съотношението между хората в трудоспособна и тези в пенсионна възраст.

Снимка: bTV

В момента 100 работещи издържат 78 пенсионери. След 30-ина години съотношението ще стане 100:109. Намаляването на работната сила означава липса на достатъчно подготвени кадри, които и сега не стигат, както и заплаха за развитието на икономиката.

Правителството ще трябва да предложи на парламента мерки за преодоляване на демографската криза до края на ноември. Това решиха депутатите след дискусия по темата, преди да излязат в лятна ваканция.

Едно от предложенията ще е при приемането на всеки законопроект да се прави оценка за влиянието му върху демографията. Инициативата за това е на социалния министър Ивайло Калфин. БАН също разработва националната стратегия за демографско развитие. Очаква се до края на 2015 г. учените да представят идеите си, които да бъдат обсъдени от Народното събрание.

Единствено населението на София ще се увеличава в следващия половин век. През 2070 г. се очаква в столицата да живеят над 1,6 млн. души, или с около 275 000 повече от сегашния им брой. Това означава, че около 30% от населението на България ще е съсредоточено в София.

България заема първо място в Европейския съюз в мрачната класация за най-висока смъртност. През 2014 г. у нас са починали 108 952 души. Броят им е с 4607 по-голям, отколкото през 2013 г. По раждаемост страната ни изостава от средното ниво в ЕС. През 2014 г. у нас са проплакали 67 585 бебета - с 1007 повече, отколкото през 2013 г.