Скандал със злоупотреба на лични данни беляза началото на предизборната кампания
Само днес десетки български граждани са посетили Комисията за защита на личните данни, за да подадат жалби по същия повод
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Комисия за защита на личните данни
Снимка: bTV

Началото на кампанията за президентските избори беше белязано от злоупотреба с лични данни. Две репортерки на bTV – Канна Рачева и Мария Цънцарова, също се оказаха част от списъци, без тяхно съгласие.

Само днес десетки български граждани са посетили Комисията за защита на личните данни, за да подадат жалби по същия повод.

Канна Рачева откри името си в списъка на инициативния комитет, регистриран от Петър Кичашки за застъпник на теза за референдума на Слави Трифонов. Според Кичашки, който се извини, това е провокация.

„Може да става въпрос за провокация, на която г-жа Рачева е просто жертва. Някой има достъп до данните на популярно лице като нея, което има трибуна и потенциал да направи разследване, и е записал нейното име в нашата подписка, за да стане публичен скандал“, обясни той.

Кичашки ще изпрати писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) с искане да заличи данните на Рачева от списъка. Тя пък, както предполага законът, подаде жалба в Комисията за защита на личните данни.

В друг подобен списък – в подкрепа на кандидата за вицепрезидент Светозар Съев, пак изненадващо, се оказа записана и Мария Цънцарова.

Съев твърди, че няма идея как нейното ЕГН е попаднало в подписката, но се съгласи, че това е кражба на лични данни. Кандидатът коментира, че ще обсъди с колегите си дали да оттегли подписката си от Централната избирателна комисия.

Самата ЦИК обаче няма право да проверява подписките, обясни в предаването „Тази сутрин“ говорителят на Комисията – Камелия Нейкова.

ЦИК няма правомощия да проверява истински ли са подписите в списъците за регистрацияПри проверка в уебсайта на комисията репортерите на bTV Канна Рачева и Мария Цънцарова установиха, че са се „подписали” в списъци в подкрепа на националния референдум и на конкретен вицепрезидент

Темата стана повод за пререкания и в парламента.

Междувременно в групата на пострадалите от фалшифицираните списъци започна размяна на указания как да се разговаря с инициативните комитети, злоупотребили с имената и данните им.

Утре в предаването „Тази сутрин“ председателят на Комисията за защита на личните данни ще обясни какви ще са последиците от скандала и може ли личните данни да бъдат защитени.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре