Драстични нарушения има в качеството на някои сирена в магазините. Тревожното заключение правят от асоциация „Активни потребители” след лабораторни тестове на млечния продукт. Открито е и сирене без мляко – само с заместващи продукти.

Във всяка една от 6 проби на сирене има немлечни мазнини. Това на практика означава, че ни предлагат имитиращи продукти като сирене, защото в търговската мрежа те не са били на отделен щанд, нито са били обозначени като продукти с растителни мазнини.

Нарушението е открито само при сирене, което се продава непакетирано.

Тестове на произволно избрани млечни продукти показват още, че част от тях съдържат повече вода и са с ниска степен на зрялост.

„Ако не се изчака с узряването на сиренето това може да доведе до стомашно чревни нарушения. Най-фрапиращия случай е на продукт, който носи табелката сирене, но струва 3,50 лв. и в него изобщо няма млечна мазнина, а изцяло заместващи продукти”, казва председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов

Снимка: bTV

От активни потребители имат подозрения също, че част от производителите ползват нов ензим, който позволява вместо мляко да се влага повече вода. Така сиренето ставало твърдо.

От Българската агенция по безопасност на храните обещаха да направят проверка по тези сигнали, но по тяхна информация влаганият ензим е разрешен.

За последния месец в агенцията са заловили пет производители на сирене с растителни мазнини, които не са обявени. Глобени са с от 500 до 1000 лв.