Синдикатите в МВР готвят нови протести заради готвените промени в Закона за МВР.

Те предупредиха, че започват серия от предупредителни протести и голям национален протест - между първо и второ четена на закона.

С текстовете за новите служители на МВР заплатите при пенсиониране намаляват от 20 на 12, а отпуската – от 30 на 25 дни.

Освен това те предвиждат редица нови положения в работата и организацията на силовото ведомство.

Два от текстовете, които се отнасят до редуциране на социалния пакет по този закон на практика са чист популизъм, коментира Валентин Попов, председател на един от полицейските синдикати, цитиран от БГНЕС.

И по двата текста отсъстват каквито и да било мотиви, обясни той. Сега само е споменато, че се предлага да бъдат намалени обезщетенията от 20 на 12 заплати за новоназначени служители и се предлага да бъдат намалени отпуските на държавните служители в МВР с 5 дни. Толкова, друго няма, коментира Попов.

Според него за финансов ефект от редуцирането на тези обезщетения може да се говори най-рано през 2030 г. Едва тогава назначените след 1 януари 2017 г. ще са направили повече от 12 години стаж и ако започнат да напускат ще получат по-малко обезщетения, отколкото по сега действащия закон.

За редуцирането на отпуските с 5 дни, те питали защо, каква е идеята и каква е целта и казват, че единственият отговор, който могли да получат е, че отпуските на държавните служители в МВР са толкова големи, че хората нямат възможност да ги ползват.