Синдикатите в сектор „Сигурност” не поемат отговорност за полицейските протести вчера вечерта, които блокираха ключови кръстовища в София.

„Това, което се случи вчера, беше спонтанно и неорганизирано”, обяви във включване по телефона в предаването „Тази сутрин” председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той уточни, че синдикатът е предупредил вътрешния министър Румяна Бъчварова, че нещата ще излязат извън контрол.

Да не забравяме, че освен полицаи сме и граждани, призова синдикалистът. По думите му напрежението е ескалирало най-вече заради факта, че решенията за орязване на социални придобивки на полицаите се взимат на тъмно.

Синдикалната федерация на служителите в МВР организира за 8 ноември – неделя, голям протест, в който очакват да се включат и други синдикални организации.

Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност” обясни пред bTV, че служителите на МВР няма да отстъпят за нито една от социалните си придобивки, които са предвидени да отпаднат чрез параграф 10 от преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета.

Според него протестите са мирни и ще продължат по този начин. „Няма метежи и бунтове, няма политически искания”, обяви Грозев. Той не знае дали колегите му са съгласували шествията и блокирането на кръстовища вчера в София със Столичната община. Той е присъствал на протеста, но защото бил помолен от общината да помогне.

Синдикалистът смята, че днес на протест в цялата страна ще излязат 10 000 до 15 000 полицаи.