Синдикатите поискаха спешно съставяне на ново правителство в следващите две седмици. КНСБ настоява новата власт да предприеме незабавни мерки за оздравяване на банковата система и енергетиката, да овладее дефлацията и да актуализира бюджета.

От организацията подкрепят поемане на нов държавен дълг, само ако с него ще се стимулира икономиката и енергетиката, а няма да се спасяват банки.

Според синдиката, при липса на правителство, несигурността в банковия сектор ще разклати стабилността на страната.

Ако няма спешни мерки, ще се стигне до разпад на енергийната система, който ще повлече и бизнеса.

Заради липса на пари, първи на улицата ще излязат здравните работници и МВР.

„Ако няма актуализация на бюджета за 2014 г., до края на годината очакваме в някои бюджетни системи да ескалира напрежението и да се стигне до неплащане на някои разходи и дори неплащане на заплати”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според заместника му Иван Кокалов, първо ще се създаде социално напрежение в болничния и извънболничния сектор, като съсловните и синдикални организации ще поведат масови протести.

„Най-много ще пострадат българските граждани, защото няма да могат да бъдат лекувани в болниците или ще се иска всичко да си носят и болниците ще станат едни хотели”, заяви той.

Междувременно, от КТ „Подкрепа” обявиха в отворено писмо, че представителите на синдикатите и работодателските организации са изолирани от работата на експертните групи в състава на енергийния борд. В същото време, в него се оформяли лобистки групи и той се използвал за легитимация на вече взето решение за новата цена на тока.