КНСБ и омбудсманът Мая Манолова застават зад закон за личния фалит. Той би трябвало да защити добросъвестните длъжниците ако докажат, че не са в състояние да плащат. България е единствената еворпейска държава без такъв закон.

С всяко превъртане на ключе Здравко Цонев се чуди дали не влиза в дома си за последно. Дължи на „Топлофикация” към 800 лева. Осъдили го и с таксите и възнагражденията на адвокати сумата станала 2400. Категоричен е че трябва да има такъв закон.

Пенсията му е 380 лева, а трябва да даде веднага 800 лева, за да плаща разсрочено. „Те влизат и телевизор за 1000 лева го описват за 100”, казва мъжът.

Идеи за закон за личния фалит има от години. Някои проекти определят максимални граници - до 5 хиляди лева за опрощаване, дуги дават възможност - определен период от време да не плащаш, а след 5 години например да покриеш 50 процента от дълга си.

Според синдикатите при сблъсък с банка или монополист резултатът в момента е неизбежен

„Остават на улицата - без дом без нищо. От няколкостотин хиляди до 1 милион българи са зле”, посочи синдикалистът Димитър Манолов.

Манолова отбеляза, че хората се принуждават да продават жилищата и цялото си имущество, за да се спасят от последващи гонения.

Законът ще трябва да защитава и кредитора - в нашия случай „Топлофикация”. Длъжникът пък ще трябва да докаже, че е добросъвестен. В дома на Здравко няма нито тръби, нито парно - и пак е готов да плаща

За момента у нас се налага поговорката "дълг и кости не гният".