С изпълнението на турски език върху мелодията от песента за Райна Княгиня при откриването на предизборната кампания в Исперих от ДПС са нарушили законовата забрана за агитация на език, различен от българския. Сигналът е на Патриотичния фронт до Централната избирателна комисия.

Той е певец, водещ на музикално предаване и изследовател на фолклора. Фарук Йълмъз е пял за Райна Княгиня на български и за красивата Райме на турски, за да покаже как музиката свързва двата народа.

Той не се съгласи с обвиненията, че изпълнението му на български, а след това на турски е провокация.

„Не съм съгласен. Нямах такова намерение. Гледам на песните като на средство да се интегрираме. Уважавам историята и съм против използването на песни за политически спекулации”, заяви Йълмъз.

Заради изпълнението на турски Патриотите призоваха другите партии да подкрепят сигнала им до ЦИК.

„Станахме свидетели на експлозия на неграмотността”, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Това е всичко друго, но не и патриотизъм. И няма как да не се сетя за гениалното откровение на Ботев – „патриот е, душа дава..., но не своята душа, братя, а душата на народа”, посочи още Местан.

„Ще използвам един израз на моята високообразована баба, която почина на 94 години: Мълчанието е злато”, изтъкна Димитър Байрактаров от ПФ.

А при бабите от смолянското село Борино преди 7-8 години Фарук Йълмаз първо открил песента за Райме.

„Много често като изследовател и фолклорист се натъквам на сходни мелодии. Така стана и с песента за Райна. Разбрах, че тя има същия ритъм и мелодия- в едната песен се говори за Райна, в другата за Райме”, допълни Фарук Йълмъз.

Единственият език обаче, който Йълмаз говори, е турски. Затова не разбрал, че с изпълнението си докоснал болезнена струна.  

„Аз не разбирам текстовете, а ги наизустявам. Само чух мелодията и ми хареса”, обясни той.

Певецът е категоричен, че пял в Исперих не за ДПС, а по покана на общината.

„Обещавам отсега нататък да не смесвам Райна и Райме. Аз съм човек, който много обича България. И сега ще ви изпея още една песен, която знам”, обеща Йълмъз и запя „Македонско девойче”.