Ще намалеят ли катастрофите с новите мерки на властта
Скептични са тези, които всеки ден се сблъскват с опасните ситуации по пътищата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Автобусен шофьор
Снимка: bTV

Проверка на bTV показва каква е безопасността в автобусите преди да влязат в сила новите мерки за намаляване на жертвите на пътя. Оказва се, че дори и в автобус с колани, пътниците не ги използват, а водачите разказват за работата си като за непрекъсната борба за оцеляване.

Шофьорът на автобуса от София за Добрич е убеден, че колкото и да е внимателен, не всичко зависи от него. А предложените видеорегистратори, които да бъдат като „черна кутия” за автобусите, и задължителните колани за пътниците според шофьора ще имат слаб ефект. „Няма как да ги задължи, ако те сами не искат, то коланите си ги има”, казва Крум Христов.

А пътниците признават, че дори и да ги има, не се сещат да използват коланите в автобуса: „Просто нямаме такъв навик в кола имаме по-голям страх, тук се доверяваме на шофьора”.

Българските пътища са станали най-опасните в ЕСДокато други рязко намаляват загиналите в катастрофи, нашата страна е близко до нивата от 90-те

Една от големите заплахи са леките коли, които изпреварват автобуси дори на завои. След черната серия на пътя от МВР предлагат патрулка да води нарушителите директно в районното полицейско управление.

Главният секретар на МВР Младен Маринов обяснява: „Ще се направи справка за неплатени глоби от водача и към него ще се приложи членове от закона, така, че той да бъде превъзпитан”.

А водачите на пътя като Крум се съмняват в мерките: „Ще спрат 10-20 човека, актове ще им напишат, като излезе някой на другия ден си е същата работа.”

По данни на МВР тази година загиналите при катастрофи са по-малко в сравнение със същия период от миналата година.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре