Около 20% от месечния доход отделят българските семейства за коледното пазаруване. Това сочат проучвания на финансови анализатори.

Данните от последните коледни и новогодишни празници сочат, че сравнително рядко хората разчитат на кредити за подаръците, празничната трапеза и новогодишното тържество.

10% от хората покриват до 20 процента от разходите си с кредити, много по-малко са тези, които разчитат на тях за по-голяма част от празничните харчове, а близо 80% успяват да се справят чрез спестени пари или разумно разпределение на разходите.

Снимка: bTV

Голяма част успяват да покрият допълните харчове по празниците с до 200 лева. Близо 25% отделят до 400 лв. за подаръци, пътувания и всички останали празнични разходи.

В дома на семейство Павлови от Мездра елхата вече е украсена и всички с нетърпение очакват Коледа.

„Децата може би заради подаръците, ние - за звездите в очите на децата от подаръците, очакваме да си дойдат нашите близки от чужбина, за да се съберем”, разказа Мирослав Павлов.

Илинка е учителка, а Мирослав - общински служител. За подаръци и приготовления са заделили 500 лева.

„По принцип в условията, в които живеем, не е много лесно, но ако всяко едно семейство си направи сметка и добре си разпредели нещата, не е чак толкова трудно”, споделя Илинка.

Проучванията сочат, че българинът остава консервативен по отношение харчовете за празниците. Повечето семейства отделят около 20% от месечния доход за трапезата и подаръците.

„Не очаквам кой знае какъв бум, кой знае каква промяна в ситуацията, просто очаквам да са малко по-големи харчовете в сравнение с предишни години. Българинът остава все още предпазлив”, посочи Десислава Николова - анализатор потребителски финанси в "Моите пари".

Някои хора разчитат на разумно разпределение на средствата, а други на спестени пари.

Както при всички, така и в семейство Павлови най-важното е дядо Коледа да изпълни желанията на децата.