Догодина българинът ще "развърже кесията" и ще направи покупки, които са били дълго отлагани в годините заради кризата.

Прогнозата е на водещи банкери, според които това ще се случи заради по-ниските лихви по депозити и кредити.

Засега Силвия не споделя оптимизма на анализаторите, че българинът ще харчи повече - дори напротив.

„Цените растат, а нашите доходи не се променят кой знае колко. Имаме някакви спестявания, но не бих казала, че са много големи и те много бързо се топят, когато има някаква извънредна ситуация, например ако някой се разболее”, посочи Силвия Ангелова.

Лихвата върху депозитите се очаква да падне под един процент на година.

„За домакинствата ми е трудно да си представя, че ще се стигне до момента, в който да губиш пари от това, че имаш депозит”, отбеляза Кристофор Павлов - икономически анализатор.

Очакванията са догодина по-бързо да поевтиняват кредитите. На фона на слабото търсене на нови заеми обаче дойде и предупреждение от централната банка.

„Вероятно банките е добре да отказват някои кредити. Банките трябва да внимават за даването на кредит на прекалено ниска цена спрямо кредитния риск на конкретния клиент”, изтъкна подуправителят на БНБ Калин Христов.

А заради оценката на здравето на българските банки догодина така или иначе изискванията за даване на заемите ще се увеличат.

Краткосрочно вероятно ще се усети затормозяване на процеса на фирменото кредитиране дотолкова, доколкото хората, които се занимават с това, ще бъдат ангажирани с изготвянето на справки и за проверяващите”, заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

В дългосрочен план банкерите очакват стрес тестовете да имат положителен ефект върху сектора.