Ще бъдат ли увеличени лекарските заплати?
Подписаният в началото на седмицата колективен трудов договор в здравеопазването може да се окаже невалиден
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лекари на протест
Архив Снимка: БГНЕС

Подписаният в началото на тази седмица нов колективен трудов договор в здравеопазването може да се окаже невалиден.

Вдигат минималните заплати на медицитеДнес беше подписан колективният трудов договор за отрасъл „Здравеопазване”, който не беше подновяван от две години

Работодателски организации сигнализираха, че не са подписали документа, с който се вдига минималната работна заплата на лекари и медицински сестри с между 15% и 30%.

Представителят на Националната браншова организация на търговците на лекарствени продукти оттегли подписа си. КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал не признават споразумението.

Подписалият се от името на Стопанската камара директор на Столичната спешна помощ д-р Георги Гелев не е упълномощен от никого и не представлява никого.

Така под новия колективен трудов договор стоят имената само на здравния министър Петър Москов и два синдиката.

Според договора парите за увеличението трябва да се осигурят с 5-процентен ръст на бюджета на Здравната каса. Преговорите по него все още не са започнали. Въпреки това министър Москов обяви, че увеличението на заплатите влиза в сила веднага.

Синдикатите твърдят, че договорът е легитимен и започват преговори за увеличение на заплатите във всички лечебни заведения. Работодателите заплашиха да дадат на съд колективния трудов договор, ако се пристъпи към неговото изпълнение.

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре