Спонтанен протест започнаха шофьори на градския транспорт в София. Рано тази сутрин шофьор препречи с автобуса си изхода на гаража в „Дружба” в знак на протест, а към него се присъединиха и негови колеги.

Недоволството е заради условията на труд, при които работят шофьорите. Те искат по-високи заплати и възможност да взимат отпуска си.

В момента по думите им работят по 14 дни без почивка и имат едва 3-4 почивни дни месечно.

Демонстрацията е продължила около час, след което колите на градския транспорт са тръгнали.

Разписанията на част от автобусите по градската мрежа сутринта закъсняваха с почти 1 час, но вече са нормализирани.

Веселин Голевски е шофьор по линия 84 повече от две години. Разказва, че условията на работа системно се влошават. Тази сутрин решава да затвори  изхода на гаража в „Дружба". Така част от София осъмна без градски транспорт.

„Искаме да ни възстановят отпуските, които ни дължат заради липсата на кадри. Липсата на кадри се дължи на лошите условия на труд и лошото възнаграждение”, коментира шофьорът.

Час по-късно автобусите потеглиха. Шофьорите обаче отказаха да застанат пред камера от страх да не загубят работа си.

Според Голевски протестът е бил подкрепен 110 автобуса. „Не сме спрели умишлено абсолютно никой. Всеки, който го е направил, го е направил по собствена воля”, категоричен беше той.

Протестът изненада пътниците. Заради стачните действия автобусите  закъсняваха с повече от час, а много хора закъсняха за работа.

Според ръководството условията на работа са повече от добри.

„Става дума не за протестни действия, а за своеволни действия на един водач с неясни мотиви. Автобусите са почти всички нови, отоплени. Заплащането е около 1500 лева на водач, което е най-високото за страната”, подчерта Слав Монов, директор на Столичния автотранспорт.

„Има водачи, които наистина са положили доста извънреден труд, но в рамките на законовите изисквания”, допълни и иректорът на автобусен гараж „Дружба” Стилян Манолов.