Шествия в няколко града у нас се проведоха срещу войната на пътя. Те преминаха с призив да почетем паметта на всички загинали по пътищата на България. Както и да покажем, че ни е грижа за бъдещето на нашите приятели, роднини и деца.

Акцията е организирана чрез социалните мрежи в София, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Симеоновград, Панагюрище, Костенец, Плевен, Русе, Варна и Пазарджик.

Снимка: bTV

Шествието в София тръгна от бул. „Витоша” и стигна до площад Народно събрание. На пешеходната пътека до храм-паметника „Александър Невски” оставиха цветя в памет на загиналите по пътищата на България, които за последните 10 години са около 9000 души.

Майки на пометените от кола преди четири години шест деца в Симеоновград днес отново поискаха законови промени, с които убийствата на пътя от пияни шофьори да се приемат като умишлени престъпления. Тези промени обаче така и не се случват.

Денят на Славка, пред чиято къща се случва всичко, започва и завършва с мисли за шестте деца. В нощта на Великден 2011 г. пияният Данаил Георгиев помита приятелите. По-късно той получи 12 годишна присъда, а братовчед му бе осъден на 7 години. И двамата са в затворническо общежитие и скоро ще излязат оттам.

За почернените майки това е кошмар и пълна липса на правосъдие. Системата е тази, която защитава подобно поведение и липса на възпитание, а жертвите не виждат справедливост.

Във Варна в шествието се включиха около 50 души, сред които хора с увреждания и деца в народни носии. Първоначално те пресякоха няколко пъти булеварда пред община Варна. След това шествието продължи до пешеходната пътека на булевард „Осми Приморски Полк”, където преди 4 години загина 20-годишната Лора, пометена от моторист, движещ се с превишена скорост.

30 души дойдоха на мирното шествие срещу безразсъдното шофиране в Стара Загора. Хората оставиха цветя пред лобното място на 4-годишния Паоло, прегазен на пешеходната зона в Стара Загора.

Към националното шествие „Аз съм бъдещето! Не ме убивай” се присъедини и град Пловдив.

Безопасни високи скорости

По-рано днес в пловдивското село Калояново професионални пилоти – шампиони по автомобилизъм, поискаха да бъдат прекратени нелегалните автомобилни гонки по улиците. Те призоваха любителите на високите скорости да практикуват хобито си безопасно, на специално подготвени места.

Снимка: bTV

На пистата край Калояново се събраха над 50 любители на адреналина. Професионални пилоти съветваха аматьорите как да влизат безопасно в завоите и как да владеят автомобила.

Републиканският шампион по автомобилизъм на затворен маршрут Константин Маршавелов демонстрира специално за bTV опознавателна обиколка по трасето със своя автомобил от 400 конски сили.

„Тръпката е доста голяма. Все пак това се опитваме да обясним, че тръпката и адреналинът са доста по-големи на писта, където е по-безопасно”, заяви Маршавелов.

Професионалните пилоти са категорични, че нелегалните гонки трябва да бъдат криминализирани. „Единственото, с което може да бъдат прекратени тези нелегални неща, които стават по улиците, са строги закони и мерки”, заяви собственикът на писта „Дракон” Христо Стоилов.

Снимка: bTV

По данни на МВР само за август месец нарушенията по пътищата в страната са 47 хиляди.

Статистиката на МВР от началото годината до днешния ден показва, че 443 души са загинали при катастрофи в страната. 5951 души са били ранени при станалите 4764 тежки катастрофи по пътищата на България.

  • Войната в Украйна: Нови инциденти на Кримския полуостров
  • Трудно завръщане: 50 българи искат да напуснат Русия след инвазията в Украйна
  • Момиче без книжка катастрофира и уби своя приятелка
  • Възстановено е движението по пътя Русе-Бяла
  • Младеж и момиче загинаха при тежка катастрофа в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • След инцидента край Лесидрен: По-строги мерки срещу войната на пътя
  • Една жена загина, други двама са ранени при катастрофа на пътя Плевен-Луковит
  • Петима ранени заради 81-годишен на волана
  • Жена загина при катастрофа в Благоевградско
  • 10-годишно дете загина на пътя в Пазарджишко (СНИМКИ)